Ο Γεώργιος Παπαπαρασκευάς γεννήθηκε το 1905 στις 40 Εκκλησιές της Ανατολικής Θράκης. Το 1922 έρχεται στην Ελλάδα και βρίσκει δουλειά στο καλύτερο τότε Ζαχαροπλαστείο της Ξάνθης, του Στογιαννίδη. Μετά από μερικές περιπλανήσεις σε Ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης και αφού προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που προκάλεσε η προσφυγιά άνοιξε το 1926 ένα δικό του Ζαχαροπλαστείο στην συνοικία των Δώδεκα αποστόλων και ξεκίνησε παρασκευάζοντας τα γλυκά που είχε μάθει (τρίγωνα κτλ.). Το 1933 μεταφέρει την επιχείρηση στην οδό Καβάλας, που είναι πιο πολυσύχναστη, σε κατάστημα παραπλεύρως του σημερινού. Το 1935 ανοίγει Ζαχαροπλαστείο στη θέση που είναι το σημερινό, που γρήγορα ξεχωρίζει για την ποιότητα των υλικών και την πρωτοτυπία.
Το 1960 ανακαινίζει το Ζαχαροπλαστείο, προσθέτει νέο όροφο, μεγαλώνει το εργαστήριο, φέρνει νέα μηχανήματα και συνεχίζει να δημιουργεί νέα είδη δικά του. Είναι ο πρώτος που καθιέρωσε το 1930 την καρίοκα ως γλύκισμα στην Ξάνθη και καθ’ επέκταση σ’ όλη την Ελλάδα, αφού βελτίωσε την ποιότητα της χρησιμοποιώντας αγνά υλικά. Ο Παπαπαρασκευάς πρώτος χρησιμοποίησε πρωτογενή υλικά αρίστης ποιότητας για την κατασκευή της καριόκας με αποτέλεσμα να παρουσιάσει την σημερινή καριόκα. Η συνταγή της σοκολάτας είναι αποκλειστικά δική του έμπνευση και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται η ίδια σοκολάτα που παράγει η ίδια σοκολατοποιία αποκλειστικά για το ζαχαροπλαστείο. Επίσης τότε άρχισε να τυποποιεί παλιά παραδοσιακά γλυκά της πατρίδας του, όπως το σαραγλί, που για πρώτη φορά ξεκινά να πωλείται από εκείνον στο κατάστημα. Χορταστικό, με μπόλικα ψιλοτριμμένα καρύδια και τραγανό χειροποίητο φύλλο και σιροπιασμένο όσο πρέπει για να μη σε λιγώνει, το σαραγλί μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές του ζαχαροπλαστείου σε όλη την Ελλάδα.
Με το πέρας των χρόνων εξακολουθεί να μένει πιστός στην αρχή του, που είναι η ποιότητα των υλικών. Πάντα ψάχνει να εξασφαλίσει τα καλλίτερα και τα αγνότερα υλικά, ανεξάρτητα από το κόστος. Παραμένει ένας δραστήριος και διορατικός επιχειρηματίας, σχολαστικός με την υγιεινή και την καθαριότητα και απόλυτος στις απόψεις του σχετικά με την διατήρηση της ποιότητας και της παράδοσης.
Η φήμη του καταστήματος φθάνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πολλοί έρχονται στην Ξάνθη ειδικά για να αγοράσουν τα περίφημα γλυκά του. Έτσι ξεκινά και η φήμη της Ξάνθης ως η Πόλη των Γλυκών, καθώς νέα Ζαχαροπλαστεία ανοίγουν και προσπαθούν να μιμηθούν και να φτάσουν τη δική του ποιότητα. Η ανοδική πορεία του Ζαχαροπλαστείου Παπαπαρασκευά συνεχίσθηκε με αυξανόμενο ρυθμό και η φήμη του συνεχώς εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο πως επίσημα δείπνα προμηθεύονται τα γλυκά τους από το ζαχαροπλαστείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα απόσπασμα από πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ την 05-07-1973 σχετικά με το επίπεδο των εστιατορίων–Ζαχαροπλαστείων όλης της χώρας. «Τέλος και επί τη ευκαιρία, έχω ν΄ αναφέρω, ότι προ εξαετίας, είδα μετ’ ευχαρίστου εκπλήξεως εις την Ξάνθην το καθαρώτερον ζαχαροπλαστείον, όχι της Ελλάδος ή των Βαλκανίων, αλλά ίσως και της Ευρώπης! Ενόμιζες, ότι έμπαινες εις αίθουσαν χημείου! Και τα προϊόντα του, αντάξια της εμφανίσεως, αφού, όπως μου είπαν, αποστέλλονται και εις εκλεκτούς πελάτας εις Ευρωπαϊκάς χώρας! Τέτοια σπάνια φαινόμενα, πρέπει να τιμώνται!
Το 1974 έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή και εντελώς ξαφνικά, έχοντας όμως φθάσει την επιχείρηση του σε πολύ υψηλό επίπεδο. Η σύζυγος του Χρυσούλα, βοήθησε να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο και μετά την απουσία του, βοηθούμενη βέβαια από άξιους συνεργάτες που εκείνος διάλεξε και εκπαίδευσε και οι οποίοι συνεχίζουν μέχρι σήμερα το έργο του με επιτυχία, έχοντας την ίδια αγάπη για την δουλειά τους. Μετά τον θάνατο του Γ. Παπαπαρασκευά ανέλαβε η δεύτερη γενιά με αρχιτεχνίτη τον Στέλιο Αρσένη και υπεύθυνο στην διοίκηση και πώληση τον Δημήτριο Παπαγιαννόπουλο οι οποίοι βοήθησαν στην επέκταση της επιχείρησης και αύξηση της παραγωγής διατηρώντας την ποιότητα των προϊόντων ακολουθώντας πιστά την παράδοση.
Σήμερα έχει αναλάβει πλέον η Τρίτη γενιά αφού τα παιδιά τους έχουν μπει και αυτά ενεργά στην επιχείρηση, αξιοποιώντας τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και το εξειδικευμένο προσωπικό με τη μακροχρόνια εμπειρία. Η μεταξύ τους άριστη συνεργασία καθώς και η επιμονή στην διατήρηση της παράδοσης και της ποιότητας αποτελούν τα μυστικά της επιτυχημένης πορείας της επιχείρησης.
Το εργαστήριο έχει μεταφερθεί εδώ και δύο χρόνια σε νεόκτιστες εγκαταστάσεις στο Πετροχώρι Ξάνθης σε μια έκταση 5 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις 1200 τμ και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που ακολουθεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα πλαίσια παραγωγής προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφώνεφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διασφάλισης και πιστοποίησης προϊόντων τηρώντας όλες τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές οδηγίες (ISO 22000:2005) Τα παραδοσιακά γλυκά που έχουν κάνει πανελληνίως γνωστό το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά και την Ξάνθη είναι η περίφημη καριόκα και το σαραγλί και άλλα σοκολατένια κεράσματα όπως ο νουγκάς, το πουράκι, το ανώμαλο και ο κουραμπιές καθώς και άλλα παραδοσιακά γλυκά όπως τα σιροπιαστά μπακλαβά, κανταΐφι και εκμέκ κανταΐφι, τα μπαντέμ εσμέ, τα αμυγδαλωτά, ο κορμός με κρέμα βουτύρου, η σοκολατίνα και πολλές πολλές ακόμα γλυκές νοστιμιές. Με την 80ετή παρουσία του στην πόλη της Ξάνθης θεωρείται ο καλύτερος πρεσβευτής του είδους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.