Το εργαστηριό μας

Το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά ιδρύθηκε το 1926. Από τότε το εργαστήριο βρισκόταν στον ίδιο χώρο, πίσω από το κατάστημα ενώ αργότερα μεταφέρεται στον επάνω όροφο του κτηρίου. Σήμερα το εργαστήριο έχει μεταφερθεί σε νεόκτιστες εγκαταστάσεις στο Πετροχώρι Ξάνθης σε μια έκταση 5 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις 1200 τμ και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που ακολουθεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολεί 23 άτομα. Η διαρρύθμιση των νέων χώρων και η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού προγραμματίστηκε έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας, μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση της παραγωγικότητας και  προστασία του περιβάλλοντος. Στο εργαστήριο λειτουργούν 4 γραμμές παραγωγής, κερασμάτων, σιροπιαστών, πατισερί και βουτημάτων.

Σήμερα, η νέα γενιά, στις νεόκτιστες εγκαταστάσεις οι οποίες πραγματικά είναι ένα ξεχωριστό στολίδι για την περιοχή, συνεχίζουμε να παρασκευάζουμε γλυκά άριστης ποιότητας, διατηρώντας τις ίδιες μεθόδους παρασκευής με τα ίδια αγνά υλικά, κι επιμένουμε να φτιάχνουμε την καριόκα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Αντικρίζοντας τα ογκώδη μηχανήματα και περπατώντας στον αχανή χώρο της καινούριας μονάδας, που δεν έχει καμία σχέση με το παλιό, στενόχωρο εργαστήριο πάνω από το ζαχαροπλαστείο, νομίζεις ότι η παραγωγή είναι βιομηχανοποιημένη και οι διαδικασίες τυποποιημένες. Κι όμως, η γεύση παραμένει φρέσκια και σπιτική. Το γεγονός ότι εκσυγχρονίστηκαν κάποια στάδια της παρασκευής, δε σημαίνει ότι επηρεάστηκε η ποιότητα. Αντιθέτως, τα μηχανήματα μας βοηθούν να έχουμε σταθερότητα στη γεύση των προϊόντων. Αντιμετωπίζουμε  τη σταθερότητα στη γεύση σαν την πολύτιμη περιουσία του ζαχαροπλαστείου. Αυτό που θέλουμε είναι η σημερινή καριόκα, να έχει την ίδια γεύση με κείνη που φτιάχναμε πριν από τρεις δεκαετίες, αλλά και με εκείνη που θα παρασκευάζουμε είκοσι χρόνια αργότερα. Κύριο μέλημα μας είναι η ποιότητα των πρώτων υλών και η χρήση παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής. Το μυστικό της μοναδικής γεύσης των γλυκών μας κρύβεται στην επιλογή και στην επεξεργασία των πρώτων υλών.

Η συνταγή της σοκολάτας που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά έμπνευση του Γ. Παπαπαρασκευά και ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται η ίδια σοκολάτα που παράγει η ίδια σοκολατοποιία αποκλειστικά για το ζαχαροπλαστείο. Χρησιμοποιούμε επίσης φρέσκα αυγά και φρέσκο γάλα από την περιοχή μας, ξηρούς καρπούς αρίστης ποιότητας από την ορεινή Θράκη και φυσικά το χαρακτηριστικό φρέσκο βούτυρο το οποίο καθημερινά παράγουμε εμείς από κρέμα αιγοπρόβειου γάλακτος επεξεργασμένο κατάλληλα ώστε να δώσει στα γλυκά μας αυτήν την γνωστή παραδοσιακή γεύση και το βουτυρένιο άρωμα. Το εργαστήριο μας είναι ανοιχτό για όλους και επισκέψιμο από σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα κατόπιν συνεννοήσεως.  Στα πλαίσια παραγωγής προϊόντων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διασφάλισης και πιστοποίησης προϊόντων τηρώντας όλες τις Ευρωπαϊκές και Εθνικές οδηγίες (ISO 22000:2005).